צילום: שמעון חפץ
לא ממש ידענו למה לצפות כאשר הגענו למושב יעף בשרון בשביל לפגוש את בן ארצי, יוזם ומנהל רדיו קול החיות. "כשתהיו בכניסה של המושב תתקשרו אליי" נאמר לנו וכך עשינו. נפגשנו עם בן ארצי, 37, טבעוני מעל שלוש שנים בכדי לשוחח על חמלה לבעלי החיים ולבני האדם וכיצד הוא משפיע ממרתף המשדר תכנים טבעוניים למאות מאזינים מדי שבוע. כאשר ירדנו ליחידת הדיור אותה הוא משכיר הופתענו לראות אולפן שידורים מפותח וגרין סקרין שעליו מצלם בן את התכנים לרשת.

איך הכל התחיל

תהליך הטבעונות אליו נכנס בן החל לפני יותר משלוש שנים כאשר סעד את אמו אשר חלתה במחלת הסרטן. התהליך החל לחלחל אליו דרך שני מישורים -המישור הבריאותי שהיה קשור למחלתה של אמו. "בביקורים שלי במחלקה האונקולוגית נתקלתי במטופלים בכל הגילאים וזה התחיל לעורר אצלי שאלות רבות" הוא מספר. המישור השני הגיע דרך החשיפה וההנגשה לעולם הטבעונות וסבלם של בעלי החיים.
באותם ימים, חג החנוכה, בן שיחק בהצגת ילדים, דבר שאילץ אותו להיצמד ללוח זמנים אינטנסיבי, כפי שרק שחקנים יוכלו להבין ולהכיר. לבן ולשותפו להצגה, יובל, אפילו לא היה זמן לעצור ולקנות אוכל, כך שבן נאלץ לאכול מהאוכל שהציע לו יובל, שהיה טבעוני. "הייתי רעב אז לקחתי ואכלתי את זה ולהפתעתי זה היה לא רע בכלל". בן התחיל לתחקר את יובל על הבחירות שלו – "שאלתי אותו, למה אתה אוכל את זה? למה אתה בוחר לאכול טופו כשאתה יכול לאכול כריך עם נקניק או גבינה צהובה?"
לפי בן, יובל שהיה "טבעוני צלחת" ("אחד שלא יתחיל להרביץ בך את הטבעונות, הוא פשוט אוכל אוכל טבעוני ומסביר רק למי ששואל) עורר בו סקרנות והוא החל לשאול שאלות ולחקור בכדי לגבש דעה נחרצת לגבי טבעונות, היחס של בני האדם כלפי בעלי חיים, הקשר בין טבעונות ובריאות, אקולוגיה, חמלה וניצולם של בעלי החיים בתעשיית המזון והבגדים.
בן צפה בהרצאות "הון, מזון, שלטון"   ו"קירות שקופים"  הרצאות שאותן הוא מכנה כ"סופר חשובות". לגארי יורובפסקי (פעיל למען זכויות בעלי חיים וקידום טבעונות שהרצאתו על טבעונות עומדת על מעל למיליון צפיות ברשת ונחשבת להרצאה הנצפית ביותר אי פעם בישראל) הגיע בסוף התהליך בכדי "לסגור פינה".

תובני ולא טבעוני

בן מבקש שלא ישימו אותו תחת קטגוריות. "אני הישראלי הרגיל, זה שהיה קצין בצבא..שישב איתכם בעל האש ועשה איתכם דאחקות על וודקה רדבול, לא איזה שמאלני טבעוני שנפל מהשמיים". הוא מבקש שלא יקראו לו טבעוני אלא תובני ואומר כי הטבעונות היא רק חצי מהסך הכללי וכי היעד הוא הרבה יותר פשוט והטבעונות היא ההתחלה בהגעה אליו. היעד שאליו הוא מתכוון הוא חמלה לכולם – בעלי החיות ובני האדם. "קטגוריות נועדו לאנשים שעושים רע. אני לא עושה רע".
לפי האמונה של בן, אדם צריך בכל עת לעסוק בחקר האידיאולוגיה שבה הוא מאמין וזאת בכדי לא לחזור אחורה. "מי שהיה טבעוני וחזר לאכול בשר אחר כך עשה עבודה לא נכונה". גישה זו אימץ גם כאשר היה אברך בישיבת הארי בצפת. "הבנתי שאם אני רוצה להתחזק באמונה שלי עליי לחזק אחרים ולחקור אודות התעשייה". הוא רואה את תהליך החזרה בתשובה והמעבר לטבעונות כזהה. "כשאתה עסוק בזה אתה יכול להיות עצוב חלק מהזמן, אבל בחלק השני אתה מתחזק ואז אין סיכוי שתלך אחורה ומעבר לזה – תוכל לקחת איתך אנשים קדימה".
לאחר ההחלטה למעבר לטבעונות, בן החל לחקור. "התחלתי לצלם זוועות. אני זוכר שצילמתי באיקאה שטיחים מעור של פרה והזדעזעתי מכך שלאף אחד לא אכפת. התמימות שלי התרסקה והבנתי כמה הייתי שותף לדברים רעים". משם, המשיך לתעד משקים פרטיים ונתקל בגינויים ופעולות אלימות כנגדו, כולל ניקוב צמיגי מכוניתו. הוא חש אשמה מצד אחד על התיעוד ואומר שחלק מגילויי האלימות שנתקל בהם אולי היו גם באשמתו, אבל טוען כי היה עושה זאת שוב מכיוון שהוא לא יכול לשבת מהצד ולא לעשות כלום.
גם עם בני משפחתו המעבר לא היה פשוט. כאשר הוזמן לארוחת שישי ולא יכל לסבול את מראות בעלי החיים המתים על השולחן המוגשים לראווה, זרק הערה שהציתה את הניצים. השלכות אותה ארוחה היו שוות את זה מבחינתו כי אחותו החלה להכין ארוחות טבעוניות במיוחד בשבילו. "היא לא טבעונית, אבל כשאני מתארח אצלה היא מארחת אותי באופן טבעוני וזה כבר התחלה". נטיעת זרע המחשבה על הטבעונות היא תחילתו של התהליך – "ברגע שיציעו לבן שלה משהו טבעוני בגן או בגינת המשחקים זה לא יענה בשלילה מיידית כפי שהיה עד כה".

רדיו קול החיות

באותם ימים שפעל בן באופן אקטיבי למען בעלי החיים הוא קיבל את הבשורה על פטירת אמו, דבר ששינה את תיעול האנרגיה האקטיביסטית שלו לפרויקט שאותו הוא יזם ומנהל כיום – רדיו קול החיות. את הירושה שקיבל החליט להשקיע במאבק למען בעלי החיים. "הגעתי לשלב שבו הייתי מוצף בסרטונים של בעלי חיים מתים, שסובלים מזוועות בתעשייה והחלטתי שהגיע הזמן להחזיר לבעלי החיים ולבקש מהם סליחה".
עם הכסף הוא הקים את המערך שכולל את רדיו קול החיות. "יכולתי להקים עוד מקום שנותן מענה לכלבים או חתולים, או עמותה שתצעק את צעקתם של בעליי החיים, אבל הרדיו מבחינתי משלב את הכל".
הרעיון להקמת תחנת הרדיו הגיעה מהמחשבה שחלק גדול של שינוי מתחיל באמצעי התקשורת ובהנגשת המידע בנוגע לטבעונות. בדיעבד מבין בן שכניסתה של טל גלבוע לאח הגדול הייתה יריית הפתיחה.

למרות שטל עוררה בו אנטגוניזם, היום כשהוא יורד לסוף דעתה הוא מבין כמה היא צדקה וכמה היא תרמה למאבק. "משם הכל התחיל להתפתח, כיום טבעונים מופיעים בטלוויזיה בכל שני וחמישי, יש המון תחקירים שנוגעים בחסרונות ובסבל שגורמת תעשיית המזון מן החי". היום, כך רואה זאת בן, הגיע תורו לשכב על הגדר למען בעלי החיים. "אסור להיות אדישים. הידיעה שבעלי החיים נמצאים בסבל בכל רגע נתון כשאנחנו יושבים כאן בטוב..זו ידיעה קשה מנשוא".
בנוסף לרדיו מתפעל בן את קבוצת הואטסאפ "הקו האדום" בה המשתתפים מתעדכנים על הפעילויות ועל בעלי חיים בסיכון שניתן להצילם. "במהלך קיום הקבוצה אני יכול לומר שהצלנו עשרות אם לא מאות של בעלי החיים". בפעילות הקבוצה והרדיו לוקחים חלק כ70 מתנדבים וכל אחד תורם בתחומו – עיצוב, טכנאות רדיו, שידור, צילום, עריכת וידאו, עריכת תוכן ופעילות שטח. בן היה שמח לראות אנשים נוספים שרואים את עצמם ככאלה שיוכלו לתרום להצטרף.
לא תמיד היו לרשותו של בן מתנדבים רבים כל כך. כשהתחיל את פעילות הרדיו הוא נאלץ להתמודד עם המון מהדברים לבד, ללא ידע טכני או אומנותי. "ברגע שיש לך תשוקה למשהו, אתה לא צריך לדעת שום דבר". עם קבלת ההחלטה על הקמת הרדיו בן נסע לברלין בכדי לבחור את הציוד הטכני וכשחזר החל לקחת חלק בקורס תקליטנים בכדי לאסוף רקע טכני. וגם כיום, בן לומד וחוקר הכל באופן עצמאי, הוא למד כיצד לצלם, לעלות תכנים לאתר ואף לערוך את סרטוני הווידאו אותם הוא מצלם בעזרת המתנדבים. כיום הם עובדים על תכנית שידוכים בין טבעונים, תכנית בעלת קונספט מעניין במיוחד.
"הרעיון של הרדיו הוא להקים קהילה". את תחנת הרדיו בעלת 800 המאזינים הקבועים, ממלאות תכניות מגוונות שעוסקות בטבעונות וגם בנושאים כגון קיימות, חינוך ביתי וכמובן הרבה מוזיקה טובה. העיקר שבתחנה הוא לעשות טוב לאחרים ולמנוע סבל של בעלי חיים. משלל התכניות המעניינות שבתחנה בן מציין את התכנית אימהות בחזית, אשר עוזרת לאימהות טבעונות להתמודד עם מערכת החינוך ובהתלבטויות הקשורות ברכישה של צעצועים וספרים שמותאמים לילדים טבעונים. "הילדים שלנו נולדים טבעוניים עד שהם מגיעים לגן ונחשפים לכל הספרים שמעודדים צריכת מזון מהחי".
הפניה של בן לרדיו אולי נראית כמקרית אבל חשוב לציין כי בן הוא בנו של שמעון בן ארמון ז"ל אשר היה מהשותפים של אייבי נתן בתחנת הרדיו המיתולוגית והחתרנית "קול השלום".
"התחנה שלנו מאמינה מאוד בתזונה מוזיקלית. ברגע שאנו שומעים מוזיקה אלימה ומחוספסת, אנו נעשים אלימים יותר". לכן, בן מכוון לתכנים חומלים ומכילים יותר. התחנה מקדמת מאוד אמנים טבעונים וכאלו שמתקרבים לטבעונות. על השאלה האם הוא משמיע גם אמנים שהוא לא טבעונים עונה כי "גם אנשים שעושים דברים לא טובים יודעים ליצור מוסיקה טובה".
באותו נושא בן גם מדגיש כי אין לו כל בעיה לקבל תרומה מאנשים שאינם טבעונים. "אסור לנו לזלזל משום דבר שאנו מקבלים בגלל שכל דבר כזה מקדם אותנו עוד צעד לקראת ההנגשה של הטבעונות". בן מציין כי עליו לזכור כי המאבק הוא לא למענו אלא למען בעלי החיים ולכן, אסור להיכנס למשחקי אגו על חשבונם של המוחלשים.
"כל הנושא של השימוש במדיות השונות הוא בכדי לייצר הנגשה טבעונית לכאלה שעוד לא נחשפו אליה.90% מבני האדם לא עשו את הצעד לטבעונות בגלל שלא היה להם את המידע ואת הסופר הטבעוני ליד הבית". לדבריו של בן אם הפרסומות היו דוברות אמת כמות הטבעונים הייתה עולה משמעותית. "וזה משהו שאנו באים לשנות, את השליטה של תעשיית המזון במדיה, כיום יש פלטפורמות חופשיות ולכן, אנו מגיעים לכמות גדולה של אנשים".
לפני שיצאנו מהאולפן של בן הוא ביקש לחדד כי "אין אנשים רעים יש אנשים שלא יודעים ואת זה אני הולך לשנות".