מָעָבר לְעמודה מספר 1
  • באדיבות האמן

    גיל יפמן

    גיל יפמן הוא אמן ישראלי יליד שנת 1979. יפמן הוא אמן רב-תחומי, כלומר הוא משתמש ביצירתו בסוגים שונים של מדיה: ציור, וידאו, סריגה, פיסול, מיצב, מיצג, ועוד.

    יפמן נולד בקיבוץ רמת יוחנן, אח צעיר לרונה ועומר. שלושתם הפכו לאמנים העוסקים בגבולות של מגדר ומיניות. הוא למד באקדמיה לאמנות ולעיצוב "בצלאל". במהלך לימודיו עבר תהליך לשינוי מגדרי ויצר בחומרים רכים ובטכניקות של תפירה וסריגה, מלאכות בית שנחשבות לנשיות ומחוץ לתחום האמנותי.

  • באדיבות האמן

    בשנת 2002 יפמן הציג תערוכה יחד עם אחותו במוזיאון הרצליה על הליך השינוי שעבר ושכל המשפחה נאלצה לעבור יחד איתו. כמה שנים לאחר מכן הפסיק לחיות כאישה.. יפמן אומר: " לא רציתי שהשמחה שלי תהיה תלויה בתרופות והורמונים … בנקודה מסוימת הבנתי שמגדר הוא סוג של משחק תפקידים ועל כן אני ממשיך בתהליך הרבדים העמוקים ביותר שלי … אני נמנע בעצמי מהגדרות שלתפיסתי רק מצמצמות אותי..".

     

  • באדיבות האמן

    ב2012 הציג במוזיאון פתח תקווה את התערוכה "טומטום", הכוללת מיצג, סאונד ומאפשרת מגע אנושי. מקור המילה בצירוף סתום, המתאר זן של אנדרוגינוס בעל איברי רבייה נסתרים. בטומטום דבקו משמעויות של טומאה, ובעברית המודרנית התגלגל לכינויים עולבים. טמטום נחשב ל סתימה בדרכי המחשבה וההתנהגות.

  • באדיבות האמן

    ב2015 הציג את התערוכה "חזון העצמות הרטובות" ביפן. העצמות הרטובות שסרג יפמן יחד עם קבוצת נשים יפניות עשויות משקיות פלסטיק מזהמות, אבל צומחים בהם צמחים. אמא טבע מצמיחה חיים במקום בו האלוהים נכשל. בתערוכה מציג יפמן אמנות שיתופית קהילתית העומדת בניגוד לתפיסת האמן כגאון בודד. הסריגה כפעולה נשית, ביתית, תרפויטית, מוצגת אצל יפמן בהקשר ציבורי אמנותי.

     

  • באדיבות האמן

    יפמן הציג תערוכות רבות (בישראל, בארה"ב באירופה וביפן). יצירותיו המרהיבות משתמשות בהומור, לעיתים שחור, ומעוררות מחלוקת. בשנת 2016 הציג יחד עם האמן דב אור-ננר את התערוכה השמלה השלישית" יצירה המציגה צמד דמויות בדיוניות הנעות על התפר שבין  גבר לאישה.

    בשנת 2017 זכה יפמן בפרס רפופורט לאמן ישראלי צעיר וכעת הוא מציג את תערוכת היחיד "קיבוץ בוכנוולד" במוזיאון ת"א .

    מלאכת הסריגה של יפמן דומה לכתיבת טקסט וחוט הצמר דומה לחוט המחשבה. הסריגה יוצרת יריעה, סיפור כיסוי. המסרגה היא כמו סכין מנתחים שדוקר את הגוף ובונה מחדש את העור. העבודה מורכבת מאינספור "עיניים" מבליטה את הרעיון כי האמת היא בעיני המתבונן, וכמו מחזירה מבטים בוחנים משלה אל עבר הצופים. הסריגה של יפמן היא פעולה מתנגדת, חתרנית, מצפינה.